Elektromos autók

Az elektromos autó fogalmát sokan nem csak a tisztán villamos árammal hajtott kocsikra használják, hanem a hibrid meghajtású gépjárművekre is - tévesen. Segítünk tisztázni a definíciókat.

A tisztán elektromos autók belsőégésű motor nélkül működő járművek, amelyek a meghajtáshoz szükséges áramot a beépített akkumulátorból vagy más energiatároló eszközből nyerik, és alakítják át mozgási energiává. Mára a legújabb elektromos autók valós hatótávolsága 150-450 kilométer közé tehető, a nyilvános gyorstöltőknek köszönhetően pedig akár 30 perc töltés után is képesek továbbhaladni.

A potenciális vevők megnyugtatása érdekében a gyártók más erőforrásokkal is kombinálják az elektromos meghajtást. Így egy külföldi családi nyaralás vagy egy előre tervezhetetlen, vidéki üzleti út sem okozhat gondot. A célba érkezés garantált a hibridautókkal, amelyekben a villany- mellett egy robbanómotor is helyet kap. Így van ez a mild-hibrid verziónál is, ám ez a típus tisztán elektromos hajtásra nem képes, cserébe viszont igazán gazdaságos, takarékos üzemmódban autózhatunk vele.

Sokféle hibrid megoldás létezik, kezdve azzal, hogy a belsőégésű motor csak áramot termel, vagy szerepet játszik a hajtásban is, illetve csak maga a jármű tudja előállítani a szükséges energiát, esetleg hálózatról is tölthető, vagyis plug-in hibrid.

Utóbbi kategóriába tartozó gépkocsik már nagyobb akkumulátorral is rendelkeznek, így a tisztán elektromos hatótávjuk is nagyobb az egyszerű hibrid változatoknál. Ugyanakkor mind a hibrid, mind az elektromos gépjárművek képesek regeneratív fékezésre, ami annyit jelent, hogy fékezés közben a gépjármű a mozgási energia egy részét újrahasznosítja, ez pedig a hatótáv növekedését eredményezheti.

Az Autóváros elektromos, plug-in hibrid, hibrid és mild-hibrid meghajtással is kínál modelleket, hogy Ön az igényeinek leginkább megfelelőt választhassa.

Az elektromos autó pályázat jelenleg nem elérhető!
A táblázat csak tájékoztató jellegű, az árak a korábbi állami támogatás összegei szerint lettek feltüntetve. További információkért kérjük keresse fel márkakereskedésünket. A következő pályázat kiírásáról tájékozódjon weboldalunkon időben.

Modellek listája