HONDA

Zöld hidrogén-termelő rendszert telepített a Honda R&D Europ

Zöld hidrogén-termelő rendszert telepített a Honda R&D Europ Zöld hidrogén-termelő rendszert telepített a Honda R&D Europ

Zöld hidrogén-termelő rendszert telepített a Honda R&D Europe (Deutschland) GmbH


 
 Zöld hidrogén-termelő rendszert telepített, s ezzel a Smart Company tanulmány megvalósításának következő állomásához érkezett a Honda R&D Europe (Deutschland) GmbH
 
-A zöld hidrogén előállítására tervezett, napenergia-többlettel táplált berendezés telepítése
-A bejelentés a Smart Company projekt végrehajtásának következő lépését fémjelzi. Olyan tesztkörnyezet jött létre, ami a megújuló forrásból származó energiát - maximálisan – kihasználó technológiák fejlesztését segíti
-A Smart Company tanulmány révén tesztelhetőek és fejleszthetőek a nagyméretű energiarendszerek optimalizálási folyamatai
-A Honda továbbra is rengeteg pénzt és energiát fektet technológiai fejlesztésekbe, hogy 2050-re termékei és tevékenységei egyaránt karbonsemlegessé váljanak

A németországi Honda R&D Europe illetékesei a mai napon megerősítették, hogy zöldhidrogén-termelő létesítményt hoztak létre a vállalat Offenbachban található bázisán. Ez az ultramodern eszköz a fotovoltaikus rendszerekből származó napenergia-felesleget hasznosítja, hogy – elektrolízis útján – zöld hidrogént állíthasson elő.
Az új befektetés a Smart Company koncepció végrehajtásának legutóbbi fázisa, s olyan tesztkörnyezet létrejöttéről árulkodik, ami a megújuló forrásból származó energiát - maximálisan – kihasználó technológiák fejlesztését és tesztjét segíti.
A Smart Company tanulmány ismertetése
A Honda R&D Europe (Deutschland) GmbH és a Honda Research Institute Europe GmbH 2017-ben állt elő a Smart Company tanulmány ötletével. Az egyedülálló létesítmény céljai a következők:

-Szimulációs modellek és módszerek kidolgozása nagyméretű energiarendszerek optimalizálásához.
-A Honda műszaki megoldásainak fejlesztése és tesztelése európai piaci körülmények között.
-Újonnan kidolgozott üzleti modellek értékelése és új, intelligens energiagazdálkodással kapcsolatos kutatások végrehajtása.
-Integrálható energiagazdálkodási rendszerek és okos e-mobilitási eszközök tervezése, illetve kidolgozása.
A létesítmény a legmodernebb eszközöket sorakoztatja fel. Ilyen például a 749 kW csúcsteljesítményű napelemrendszer, a másodlagos, akkumulátoros energiatároló egység, a fejlett, egyirányú Honda Power Charger S+ (4G) töltő, a kétirányú Honda Power Manager intelligens töltő, valamint a rendszerről üzemeltetett elektromos, illetve hidrogénüzemű járművek flottája. Mindezek a németországi Honda R&D Europe GmbH munkatársai által fejlesztett energiagazdálkodási rendszerhez kapcsolódnak. A Smart Company révén könnyedén kipróbálhatóak lesznek a fejlesztés alatt álló műszaki megoldások és rendszerek.

A zöld hidrogén helyszíni termelése és felhasználása
Idén a Honda R&D Europe GmbH és a Honda Research Institute Europe GmbH továbbfejleszti energiagazdálkodási rendszerét, illetve annak részeként a – napenergia-többletet kihasználó –, fotovoltaikus zöldhidrogén-előállítást  és -felhasználást is. Ez az ultramodern eszköz segít megőrizni a napelemrendszerekből nyert, fel nem használt energia-felesleget, és – elektrolízis útján – zöld hidrogént állít elő.

A napenergia-felesleg segítségével előállított, tehát megújuló forrásból származó hidrogén decentralizált termelése hatékony megoldás arra, hogy tiszta energiát használhasson a közlekedési ágazat, hiszen szén-dioxid-kibocsátás nélkül mozoghatnak a járművek és még olcsóbbá válhat a hidrogén előállítása. Bárhogy is, ezt némiképp korlátozza a hidrogén ingadozó elérhetősége és az újratöltési folyamat viszonylag magas energiaköltsége. A németországi Honda R&D Europe GmbH korábban már kidolgozott egy újratankolási rendszert hidrogénüzemű járműveknek.

Itt a hangsúly az úgynevezett „újratöltési időkeret”-eken van, melyek lehetővé teszik a hidrogénüzemű járművek szükségletalapú, energiahatékony feltöltését, méghozzá azt figyelembe véve, hogy elérhető-e éppen megújuló forrásból származó hidrogén, vagy sem. Alkalmazásuk a CO2-kibocsátás és a költségek jelentős csökkenését vonja maga, ilyenformán arra ösztönzi a flottaüzemeltetőket, hogy megújuló forrásból származó hidrogént használjanak. A Honda R&D Europe GmbH újratöltéssel kapcsolatos tanulmányának kidolgozását a németországi Hessen tartomány Elektromobilitási Programja (HA-projektszám: 1002/21-04) finanszírozza a HA Hessen Agentur GmbH támogatásával.

Hogy az eredmények ellenőrizhetőek legyenek és jóváhagyást kapjon a hidrogén-utántöltési tanulmány, a Honda R&D Europe GmbH megkezdte a szükséges eszközök telepítését. A rendszer egy elektrolizálót, egy kis- és egy nagynyomású tárolótartályt, egy kompresszorberendezést, valamint egy kísérleti hidrogén-utántöltő állomást foglal magában.

A Honda R&D Europe GmbH az ARTELIA, a Wenger Engineering GmbH, a H-TEC Systems és a Noord-tec vállalattal együttműködve telepíti a hidrogén rugalmas előállításhoz és -felhasználáshoz elengedhetetlen berendezéseket. A Smart Companyt várhatóan 2023 első felében frissítik.
Egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően a hidrogént ígéretes energiahordozóként tartják számon. Tárolható és szállítható, nem mellesleg gyors újratöltést tesz lehetővé. Ma már világszerte ismert tény, hogy a zöld hidrogén kulcsfontosságú szerepet játszik majd a globális felmelegedés ütemének mérséklésében.

Az iparban már évtizedek óta használják a hidrogént, a zöld hidrogén piaca azonban csak most kezd kialakulni. A Honda R&D Europe GmbH hatékony és takarékos zöld hidrogén-utántöltési tanulmánya jelentős előrelépés, hiszen zöld hidrogén előállításával és felhasználásával oldja meg a napenergia-feleslegből származó elektromosság tárolásának problémáját.

A Honda globális elektromos átállásának középpontjában továbbra is Európa áll. A Honda R&D Europe (Deutschland) GmbH tevékenysége a megújuló forrásból származó energia hatékony felhasználására irányul, méghozzá műszaki és gazdasági értelemben egyaránt. Egyedülálló energiagazdálkodási rendszerük révén olyan új üzleti platformot alkothattak, amely hozzájárul Honda globális stratégiájának megvalósításához, egyszersmind a karbonsemlegesség eléréséhez.

A Honda fenntarthatósággal kapcsolatos globális kötelezettségvállalása
A Honda szakemberei már régen felismerték a hidrogénben rejlő lehetőségeket, így immáron 30 éve végeznek kutatási és fejlesztési tevékenységet a hidrogéntechnológia és az üzemanyagcellás elektromos járművek területén. A vállalat elkötelezett a bolygónkat érintő környezeti problémák megoldása mellett, és arra törekszik, hogy 2050-re termékei és tevékenységei egyaránt karbonsemlegessé váljanak. Ennek érdekében három fontos területen tett kezdeményezéseket: karbonsemlegesség, tiszta energia és erőforrás-visszaforgatás. Mindemellett a márka igyekszik kibővíteni a hidrogén felhasználási körét és ösztönzi a hidrogén iránti keresletet.

A Honda hidrogénnel kapcsolatos kezdeményezéseiről további információkat a linkre kattintva találhat: A Honda hidrogénüzletágával kapcsolatos sajtótájékoztatójának összefoglalója (hondanews.eu)     

 
Röviden a Honda R&D Europe GmbH-ról
A Honda R&D Europe (Deutschland) GmbH nem más, mint a Honda 1985-ben alapított, európai K+F központja, amelyet a németországi Offenbachban hoztak létre. Elsősorban energiával, személygépkocsikkal és motorkerékpárokkal kapcsolatos technológiák, valamint „megoldásrendszerek” fejlesztésén dolgoznak.
A Honda Research Institute-ról:
A Honda Research Institute (HRI) 2003-ban jött létre, fejlett kutatási és fejlesztési tevékenységekre összpontosító, központi laborként. Főként olyan – intelligens rendszerekkel kapcsolatos –, innovatív megoldások kidolgozására fókuszálnak, amelyek közvetlenül illeszthetőek a márka jelenlegi és jövőbeni technológiai ütemtervébe. A HRI egyetemekkel és kutatási szervezetekkel ápolt kapcsolata hosszú múltra tekint vissza. Irodái világszerte megtalálhatók, többek között Európában, Japánban és az Egyesült Államokban is jelen van.
A HA Hessen Agentur GmbH-ról
Hessen tartomány vállalkozásfejlesztési ügynökségeként a HA Hessen Agentur GmbH nemcsak különféle projektek, kampányok és finanszírozási tevékenységek végrehajtásáért felelős, hanem találmányok és fenntarthatósági projektek kidolgozását is irányítja, sőt afféle „agytrösztként” is tevékenykedik. Mindemellett a HA Hessen Agentur GmbH a projektvezetője és kapcsolattartója számos államilag finanszírozott programnak. Az Innovation Promotion Hessen csapata már több mint 1300 sikeres üzleti és tudományos projektben vett részt tanácsadóként, illetve támogatóként.
További információ: www.innovationsfoerderung-hessen.de

Ez is érdekelhet
BYD

A BYD a 2024-es Genfi Autószalonon: új modellek és világelső hibrid technológia az európai piacokon

Megérkezett a BYD új, Super DM (DM: Dual Mode) hajtáslánca: a márka első európai plug-in hibridje a Genfi Autószalonon debütál. A DENZA D9 után itt a BYD prémiummárkájának újabb európai újdonsága, a DENZA N7.

Suzuki

Suzukival erősít a MOL Limo

Februártól kategóriájában piacvezető Suzuki modellel, a Vitarával bővül a MOL Limo flottája.