CITROEN

C5 X: Merészség és innováció a nyugodt utazás élményéért

C5 X: Merészség és innováció a nyugodt utazás élményéért C5 X: Merészség és innováció a nyugodt utazás élményéért

A C5 X a Citroën filozófiájának úttörő kifejezése:  

  • A C5 X stílusa tökéletesen megtestesíti a Citroën életfilozófiáját. Eredeti koncepciójával a C5 X az elegáns szedánok, a dinamikus kombik és a magas építésű SUV-k szintézisét teremti meg.
  • A C5 X a legmagasabb színvonalú utazási kényelmet kínálja, a Citroën Advanced Comfort® program jegyében kiemelkedő komforttal, igazi lounge hangulatú utastérrel, Citroën Advanced Comfort aktív felfüggesztéssel és Advanced Comfort ülésekkel.
  • A C5 X modern technológiái egyszerűvé teszik az életet: kiemelendő közülük a továbbfejlesztett Head Up Display, a félautonóm vezetés felé utat mutató vezetést segítő rendszerek, valamint a teljesen új kommunikációs rendszer 12 hüvelykes HD érintőképernyővel és hangvezérléssel.

A Citroën ma leplezte le új zászlóshajóját, a C5 X-et, amely eredeti, a szedánok és a kombik szintéziseként leírható vonalvezetésével megújítja a felső-közép kategóriás autók világát; az úttörő megoldás ráadásul hű marad a nagy Citroën modellek hagyományaihoz.  A benzines és plug-in hibrid meghajtással elérhető, műfajteremtő modell a modernitás, a presztízs, az innováció szellemét sugározza, ez pedig alapvető minden olyan ügyfél számára, aki ebben a szegmensben, vagy a SUV-k osztályában érdekelt.

A C5 X-ben mutatkozik be a világújdonságnak számító Citroën Advanced Comfort aktív futómű, amely valóban azt az érzetet kelti, hogy repülőszőnyegen utazunk – ez az érzés mindig is jelen volt a Citroën történetében. Utazásra invitáló a modell belső tere is: a lounge hangulatot elsősorban az Advanced Comfort ülések elismerten kiemelkedő kényelmének és a páratlan térkínálatnak köszönhetjük, amely a hátsó üléseken különösen nagyvonalú. Az aprólékosan kidolgozott, 545 literes csomagtér ideális ajánlat a kombik kedvelői számára. A plug-in hibrid meghajtás ë-Comfort megoldásai nagyban megkönnyítik az elektromos üzemmód használatát a mindennapokban, nyugodtabb vezetést tesznek lehetővé.

Az utazás nyújtotta kellemes élményt olyan csúcstechnológiai elemek sokszorozzák tovább, mint a továbbfejlesztett Head Up Display, azaz a színes hologram-kijelző, vagy azok a vezetést segítő rendszerek, amelyek csökkentik a vezető mentális terhelését: például a Highway Driver Assist vagy az új kommunikációs felület, amely 12 hüvelykes HD kijelzőn jelenik meg és hangvezérléssel is működtethető, ráadásul widgetek segítségével pontosan ugyanúgy személyre szabható, mint a tabletek.

„A C5 X érkezése azt jelenti, hogy a Citroën ambiciózus, szintézisteremtő modellel jelentkezik a felső kategóriában, olyan megoldással, amely meghódíthatja a világ felfedezéséért szenvedélyesen rajongó ügyfeleket. Merész és különleges modell, azt a hihetetlen szaktudást és tapasztalatot testesíti meg, amellyel  a Citroën innováció és kényelem tekintetében  büszkélkedhet, és amelyet története során életérzéssé fejlesztett.”
Vincent Cobée, a Citroën vezérigazgatója

  

AVANTGÁRD VONALVEZETÉS – OSSZUK ÚJRA A LAPOKAT A D KATEGÓRIÁBAN

A C5 X a meglehetősen konzervatív felső-közép kategóriába érkezik, és már első pillantásra meglep és magával ragad. Nagyon karakteres koncepció, amely példa nélküli a piacon, és teljes természetességgel foglalja el a Citroën új prémium modelljének helyét. Közvetlen inspiráló forrása a 2016-os Párizsi Autószalonon bemutatkozott CXperience Concept tanulmányautó.

A műfajban egyedülálló koncepció: modern, innovatív vonalvezetés
A C5 X vonalai azonnal meghódítják a szemlélőt: a forma nagyon határozott, stabilan „ül” a kerekeken, egyszerre robusztus és elegáns. A karakteres vonalvezetés elsősorban azzal hoz újat a D szegmensbe, hogy csomagtérajtaja az ötajtósokban és a kombikban alkalmazott megoldások egyfajta szintézisét teremti meg, miközben olyan elemeket is felvonultat, amelyek a SUV-k világát idézik. A vadonatúj koncepciójú sziluett kialakítása során természetesen kiemelt szerepet kaptak az aerodinamikai jellemzők.

A hosszan elnyúló motortérfedél, az íves, aerodinamikus vonalak, a magasan húzódó övvonal és a hátsó kerekek feletti egyedi formai megoldás különlegessé és dinamikussá teszi a karosszériát; ezek a jegyek több olyan modellből köszönnek vissza, amelyek az évek során a Citroën prémium modelljei voltak. Az ötödik ajtó – szintén sok legendás Citroën modell különleges ismertetőjegye – a kombik praktikusságát nyújtja: tágasra nyitható, teljesen funkcionális, a raktér küszöbje pedig alacsonyan van, hogy a mindennapokban is könnyen és egyszerűen használhassuk.

A magas felépítésnek köszönhetően uralja az utat
A modell magas felépítése annak köszönhető, hogy hasmagassága meghaladja a hagyományos ötajtósokét, kerekei pedig kifejezetten nagyok, 720 mm átmérőjűek, és a változatok nagy részében 19 collos Tall&Narrow felnikre szerelik őket. Ezekkel a megoldásokkal a vezető üléspozíciója magasra került, ami kedvezőbb kilátást, ennek révén pedig nagyobb biztonságot jelent – mindez fontos szempont a SUV-kat kedvelő ügyfelek számára.

A 2785 mm-es tengelytáv eredményeképpen a hátsó üléseken különösen tágas a helykínálat, de a külső méretek is tekintélyt parancsolóak: a C5 X 4805 mm hosszú, 1865 mm széles és 1485 mm magas. Ezek az értékek a felső-közép kategória közepére pozícionálják az új modellt.

Modern, csúcstechnológiát képviselő világító berendezések: a „látni és látszani” elve
A C5 X elöl és hátul is a Citroën új, C4-ben bemutatkozott, V alakú világítótestjeit kapta meg. A LED-es fényforrások azonnal felismerhetőek és köthetőek a márkához. Az éjjel-nappal jól látható világítótestek remekül kiemelik a C5 X nem mindennapi vonalait.

„A C5 X innovatív stílusa egyesíti a szedánok eleganciáját, a kombik térkínálatát és az SUV-k tekintélyességét, ezáltal a Citroën merész stílusvilágának lényegét nyújtja. Az egyedülálló felépítésből, az aerodinamikus vonalakból és a modern világítótestekből vérbeli Citroën született, amelyet első pillantásra, azonnal felismerünk.”
Pierre Leclercq, a Citroën formatervezési igazgatója
 
 

MEGHÍVÓ A NAGY UTAZÁSRA, TELJES KOMFORTBAN

A C5 X utasteréből a barátságosság, a nyugalom és a tágasság érzete sugárzik. A bőséges térkínálat, a hívogató hangulat, a kifinomultan részletgazdag kidolgozás és a praktikus megoldások utazásra csábítanak. A kulcsszavak: elegancia és kényelem, innovatív, de diszkrét technológia, mindez a Citroën legnemesebb hagyományainak szellemében.

Lounge utastér, kellemes és derűs hangulat
A Citroën modellskálájának alapfilozófiája a személyre szabhatóság – ennek fényében kínál a C5 X is olyan eredeti belső kidolgozásokat, amelyekkel mindenki saját képére formálhatja az autó belterét. A nemes, melegséget sugárzó anyagok, a kifinomult harmóniák, a részletgazdagság adják a lehetőségek vázát.

A C5 X Advanced Comfort ülések kényelem szempontjából igazi hivatkozási alapot jelentenek. Az autó utasterében valóban otthon, a saját nappalinkban érezhetjük magunkat. A speciális tömőanyagok kiemelkedő vizuális és praktikus kényelemérzetet nyújtanak. A dinamikus komfortot a vastag, strukturált hab és egy nagy sűrűségű réteg biztosítja, amelyekkel hosszú utazások során is kellemesen, ellazultan érezhetjük magunkat.

A Citroën még egy különleges újdonságot kínál, amelynek köszönhetően megtapasztalhatjuk a márka „repülőszőnyeg-hangulatát”: a C5 X-ben is elérhető Citroën Advanced Comfort futómű minden apró akadályon, bukkanón, kátyún, fekvőrendőrön és egyéb egyenetlenségen simán repít át bennünket. A C5 X plug-in hibrid verziójában pedig ennél is többet kínál a márka: az aktív Citroën Advanced Comfort futóművet. Ennél a megoldásnál három vezetési mód közül választhatunk, amelyek segítik a progresszív hidraulikus ütközőelemekkel ellátott felfüggesztés munkáját, simábbá teszik a haladást, kanyarokban pedig különösen hatékonnyá teszik azt.

A C5 X kialakításakor az otthonosság állt a tervezők gondolatainak fókuszában. Az első üléssor kényelmes ülései és a letisztult műszerfal tágas és szabad teret hoznak létre. A hátsó üléssorban helyet foglalók is teljes kényelemben pihenhetnek, hiszen a lábtér páratlanul nagy, az utastér kellemesen széles és magas.

Az otthonosság, a kényelem érzetét tovább fokozza az autó teljes, 360°-os üvegfelülete által biztosított természetes fényár. Kiemelendő a C oszlop mentén kialakított ablak és az opcionális méretes tetőablak, amelyen keresztül igény szerint engedhetjük be a fényt.

A pihentető utazás érdekében az autó akusztikai tulajdonságait is kiemelt figyelemmel alakították ki: az első és a hátsó oldalablakok is hangszigetelő réteget kaptak, így a külső zajokat szinte teljes egészében kiszűrik.

A kombi modellek jó tulajdonságai: sokoldalúság és praktikus megoldások a mindennapokra
A C5 X tervezése során a praktikus részleteket is a legapróbb részletekig kidolgozták. Ez azt jelenti, hogy – elsősorban a sokoldalúságra nagyon is adó európai ügyfélkör kedvéért – a C5 X csomagterénél a kombik jellegzetességeinek megvalósítására törekedtek a tervezők, úgy méretben, mint általános kialakításban. Mindezt a tágas, 545 literes alaptérfogat, a lehajtott hátsó ülésekkel elérhető 1640 literes maximális térfogat, a könnyű nyithatóság, az alacsony küszöb és az egyenes vonalú oldalfalak biztosítják. A pakolást a csomagtérfedélhez csatlatoztatott roló is könnyíti, a csomagtér pedig elektromosan nyílik. A szabad kezes funkció segítségével megelőzhetjük a kellemetlenségeket akkor, amikor bevásárlás után teli kézzel kellene valahogyan kinyitni a csomagtérajtót. Az utastérben is számos okos tárolórekesz található, melyek gondos kialakítása révén könnyen tárolhatjuk, rendezhetjük, és akár el is rejthetjük kisebb mindennapi holmijainkat.

A plug-in hibrid meghajtás ë-Comfort megoldásai: elektromos autózás a mindennapokban, belsőégésű motor szükség esetére
A C5 X olyan meghajtást kínál, amely minden élethelyzetben, a mindennapok során és váratlan esetekben is kényszermentes és teljes szabadságot nyújtó megoldást jelent: a plug-in hibrid hajtásláncot. A 225 lóerő összteljesítményű rendszerrel teljes csendben és CO2-kibocsátás nélkül tudunk elindulni, és akár 50 km-t is megtehetünk teljesen elektromos üzemmódban, akár 135 km/h sebességgel. Ez a hatótáv a napi utazások többségéhez elegendő, úgy közlekedhetünk, hogy egyáltalán nem vesszük igénybe a belsőégésű motort, gond nélkül teljesíthetjük a napi teendőinket, az autót szükség szerint otthon, a munkahelyen vagy nyilvános töltőpontokon tölthetjük. Szabadidőnkben pedig nyugodtan indulhatunk hosszabb utakra is a hatékony és dinamikus belsőégésű motort használva.

A plug-in hibrid C5 X a modern elektromos autózás lehetőségét nyújtja, teljes kényelem és sokoldalúság mellett. Az ë-Comfort prémium színvonalú utazást tesz lehetővé, az út és a külvilág zavaró tényezőitől teljesen elzárva, tökéletes nyugalomban, biztonságos fészekben. A csendes működés, az autó zavartalan, sima haladása, a vezetési komfort, a futómű finom hangolása, az Advanced Comfort ülések puhasága, a vibráció teljes hiánya, a kapcsolódó szolgáltatások ergonomikus, könnyű használata, abszolút komfort minden utas számára: ez a C5 X. Meghívó egy végtelen, stresszmentes, derűs és pihentető utazásra.
 
 

A TECHNOLÓGIA A KÉNYELEM ÉS A JÓ HANGULAT SZOLGÁLATÁBAN

A C5 X a legszínvonalasabb technológiai megoldásokat kínálja, derűsebbé, biztonságosabbá, szinte játékossá teszi a vezetést.

Extended Head Up Display: minden fontos információ a vezető látóterében jelenik meg, így csökkentve a vezetéssel járó terhelést
A C5 X újdonsága nemcsak látványos, de igen hasznos is: az Extended Head Up Display színesben, nagy méretben vetíti a szélvédőre az információkat, nagy lépést jelent a kiterjesztett valóság élménye felé. A lenyűgöző technológiai megoldás a 19_19 Concept tanulmányautóban mutatkozott be első ízben, célja pedig az, hogy derűsebbé, pihentetőbbé tegye a vezetést. A vezetőnek már nem kell levennie szemét az útról ahhoz, hogy megkapja a számára szükséges információkat.

A tabletek világa az autóban: a My Citroën Drive Plus
A Citroën a C5 X-ben vezeti be az új, teljes mértékben digitális kommunikációs felületet. Az új eszköz 12 hüvelykes HD érintőképernyőn kommunikál, 4 darab C típusú USB-csatlakozó és egy vezeték nélküli telefontöltő tartozik hozzá. Az adatok frissítése felhőn keresztül történik, a Mirror Screen funkcióhoz pedig már nincs szükség a telefon csatlakoztatására. Az eszköz a tabletek mintájára készült: beállításai, megjelenése, widgetjei személyre szabhatóak.

A rendszer hatékony, könnyen használható hangvezérléssel működik, szinte olyan, mint egy jó személyi asszisztens, aki azonnal megérti az utasításokat, válaszol a kérdésekre, végrehajtja a parancsokat – pontosan úgy, mint a 19_19 Concept tanulmányautóé.

Vezetéstámogató rendszerek a biztonságos autózásért
A C5 X a vezetéstámogató rendszerek tekintetében is a csúcstechnológiát képviseli, és ebben az autó különböző pontjaira szerelt eszközökre támaszkodik: radarokra, kamerákra, érzékelőkre.

A C5 X a legjobbat nyújtja abból, amit ma a félig önvezető autózás 2. szintjének nevezünk, és ami megfelel a hatályos szabályozásoknak: a Highway Driver Assist egyesíti az adaptív tempomatot, a Stop & Go funkciót és a sávtartó asszisztenst, így a vezetőnek már nem kell minden pillanatban a sebességre és az úttartásra koncentrálnia, hiszen az autó elvégzi helyette ezeket a feladatokat.

Ezenkívül számos egyéb berendezés könnyíti a mindennapi életet vezetés közben: a nagy látókörű holttérfigyelő, a Rear Cross Traffic Alert, amely hátramenetben is figyeli a közelben lévő akadályokat, a Top 360 Vision, amely az érintőképernyő kijelzőjén jeleníti meg az autó környékének képét, vagy a kulcs nélküli nyitó-záró és indító funkció, amely automatikusan kinyitja illetve bezárja az autót, ha a vezető közeledik illetve távolodik.

A C5 X benzinmotoros és plug-in hibrid meghajtással lesz elérhető, 2022 elején érkezik a kereskedésekbe.

„A C5 X-szel az a célunk, hogy érzelmi és racionális alapon egyszerre segítsünk dönteni azoknak az ügyfeleknek, akik modernitást, kifinomultságot, kényelmet és sokoldalúságot keresnek a felső-közép kategóriában. A C5 X egészen egyedi felépítése, kiemelkedő kényelme, plug-in hibrid meghajtása és innovatív szolgáltatásai a vezetés örömét és nyugalmát nyújtják, mindezt a Citroën legnemesebb hagyományainak szellemében.”
Laurence Hansen, a Citroën termékfejlesztési és stratégiai igazgatója

Ez is érdekelhet
Peugeot

Az osztályon felüli elektromos SUV

Az új PEUGEOT E-5008 új mércét állít fel: ez az egyetlen olyan tisztán elektromos meghajtású SUV, amelyik 7 utasnak is kivételesen tágas életteret és akár 660 km hatótávolságot kínál.

Hyundai

Az IONIQ 5 N bekerült a 2024-es Világ Év Autója döntőjébe

A tisztán elektromos Hyundai IONIQ 5 N a 2024-es Világ Év Sportautója címre esélyes, három döntős típus egyike.