PEUGEOT

    A Peugeot e-2008 az év legjobbja a Top Gearnél is

    A Peugeot e-2008 az év legjobbja a Top Gearnél is A Peugeot e-2008 az év legjobbja a Top Gearnél is

Idén is átadták a brit Top Gear magazin elektromos év autója díjait. A szabadidőjárművek kategóriájában a Peugeot városi crossovere, az e-2008 részesült a rangos kitüntetésben.

A brit Top Gear magazin, a világ egyik legismertebb autós kiadványa 2020-ban alapította azt a díjat, amellyel kifejezetten az elektromos járművek rohamos tempóban növekvő piacán ismeri el a legkiválóbb újdonságokat. A TopGear Electric Awards nem követi más év autója díjak klasszikus sablonját.

Ahelyett, hogy szigorúan méretosztályokba és kategóriákba szorítaná az év legjobbnak ítélt újdonságait, inkább az elektromos mobilitás sajátosságaihoz igazodik: egy olyan, rendkívül fiatal és dinamikusan fejlődő piachoz, amelyben új szereplőknek jut hely, és amely korábban elképzelhetetlen lehetőségeket kínál az ügyfeleknek.

Tavaly a Peugeot e-208 a döntőbe jutott az elektromos kisautók mezőnyében, idén pedig az e-2008 szállt versenybe, és bizonyult a szerkesztőség döntése alapján az év legkiválóbb új elektromos városi szabadidőjárművének.

A zsűri tagjai nagyra értékelték a modell teljesítményét, jövőbe tekintő, karakteres formavilágát és elismerésre méltó mobilitási szabadságot eredményező hatótávolságát.

 

„Ha valaki elektromos városi szabadidőjárművet keres, hamar rádöbben, hogy a kínálat szédítően gazdag, a mezőny jóformán napról napra növekszik. Ha minket kérdeznek, a Peugeot e-2008 a legjobb választás: a formaterv sziporkázó, kívül és belül egyaránt, a menetdinamika és a hatótávolság terén jóval többet nyújt, mint amit várnánk. Az egész autó hangulata futurisztikus, ugyanakkor mentes a hasonló megoldásokra időnként jellemző ízléstelenségektől” – foglalta össze a zsűri véleményét Jack Rix szerkesztő.

A tapasztalt újságírók az alábbiak szerint foglalták össze a Peugeot e-2008 erősségeit:
A 100 kW (136 LE) teljesítményű villanymotor zaj és rezgések nélkül, dinamikusan mozgatja a 4,3 méteres autót. Az egyfokozatú erőátvitellel szerelt erőforrás 260 Nm maximális forgatónyomatéka a legmagasabb érték, amelyet a modell széles motorpalettáján találunk; ennek köszönhetően az e-2008 a teljes modellcsalád egyik legjobb gyorsulási értékét (9,0 mp 0-100 km/órára) mutatja.
Ehhez társul az 50 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorcsomagnak és a fejlett energiagazdálkodási rendszernek köszönhető, lenyűgöző hatótávolság: a valós használathoz közel álló WLTP norma szerint végzett mérések tanúsága szerint 310 kilométert tehetünk meg egyetlen feltöltéssel.
A fedélzeti töltőrendszer számos töltési formátumot, széles teljesítmény-tartományt támogat, illetve a hatékony hűtési rendszernek köszönhetően akár 100 kW-tal is tölthető; ebben az esetben 30 perc alatt 80 százalékos töltöttségi szintet érhetünk el.
 
 

Noha rövid ideje van a piacon, a Peugeot e-2008 nem először részesül szakmai elismerésben. Idén januárban 2021 legjobb elektromos személygépkocsijának választották meg a francia L’argus autóvásárlási tanácsadó weboldal szavazásán. A tizennyolc szakújságíróból álló zsűri az újkori vételárat, az értéktartást, az energiafogyasztást, valamint a szolgáltatásokat (kényelem, vezetési élmény, dizájn, összeszerelési minőség, stb.) figyelembe véve ítélte oda a városi szabadidőjárműnek a díjat.

A L’argus éves szavazásán egyébként visszatérő győztes a Peugeot: 2020-ban a 208, 2019-ben pedig az 508 lett náluk az Év Autója.

Ez is érdekelhet
Citroen

Érkezik Európába a hétüléses Citroen

Szögletes formavilág, tágas helykínálat, elektromos, hibrid és belső égésű hajtásláncok jellemzik a várhatóan nyáron érkező C3 Aircross modellt.

Peugeot

Új megbízható és takarékos hibrid hajtáslánc a Peugeot-tól

A Peugeot tovább szélesíti a teljesen vagy részben elektromos modelljei számát, hiszen egyre több modellben érhető el az új fejlesztésű, jóval megfizethetőbb, öntöltő hibrid rendszer is.