CUPRA

    A győri Audi gyárba érkezik a CUPRA

    A győri Audi gyárba érkezik a CUPRA A győri Audi gyárba érkezik a CUPRA

A CUPRA győri gyártásával kapcsolatban egyre több konkrétum lát napvilágot, ami alig több, mint egy év múlva indul. A márka bevezetése kihívásokat állít az Audi Hungaria elé, de nem igényel se új gyártósort, se új csarnokot a gyár területén.

Magát a Cupra Terramar modellt – egy hibrid hajtásokkal rendelkező kisebb SUV-t – 2022 nyarán mutatta be a Seat leányvállalata, a 2018-ban önálló márkává alakuló Cupra. Nem sokkal később derült ki, hogy a modellt Győrben fogják gyártani. Azóta már tudjuk, hogy 2022 őszén elkezdte gyára és dolgozói felkészítését az Audi Hungaria. A vállalat július 10-ei rendezvényén újabb részletek derültek ki a Cupra győri bevezetéséről.

Weisz Szilvia, az Audi Hungaria járműgyártási részlegének felfutásirányításért felelős vezetője elmondta, hogy maga a Seat és a győri gyár kapcsolata nem újdonság, ahogy az sem, hogy az Audi Hungaria a Volkswagen Csoport más márkáival dolgozik együtt. Ugyanakkor arra még nem volt példa, hogy az Audin kívül más márka autóját gyártsák Győrben. Sőt, a Cupra Terramar győri gyártása az egész Audi AG-n belül az első példa arra, hogy az Audi valamelyik üzemében egy másik márka autóját gyártják.

A Cupra győri bevezetése a konszernen belüli szinergiák kihasználását jelenti – egyszerűbben és konkrétabban megfogalmazva, az Audi Q3 és Cupra Terramar közötti hasonlóságok miatt a két autó egy gyártósoron készülhet, ezt használja ki a Volkswagen. Ez illeszkedik az anyavállalat stratégiájába. Oliver Blume, a Volkswagen Csoport vezérigazgatója nemrégiben azt hangsúlyozta, hogy költséghatékonysági intézkedésekre lesz szükség a konszernen belül: az egyes márkáinak önállósága megmarad, ám magasabb szinten központosítják a működésüket, és minden márka külön, meghatározott feladatot kap.

Akadnak azért kihívások
Weisz Szilvia elmondta, hogy javában zajlik a felkészülés a Terramar győri gyártására. Amellett, hogy sem új csarnokra, sem új gyártósorra nem lesz szüksége az Audi Hungariának, természetesen egy új modell – sőt, egy új márka – gyártásának bevezetése kihívásokkal jár. Az egyik ilyen a Cupra autóinak színe: a spanyol gyártó arculatának fő eleme a matt fényezés alkalmazása, jóval nagyobb arányt tesz ki a kínálatában ez a festés. Jelen pillanatban azonban az Audi nem használ ennyi mattfényezést, ezért erre át kell állítani a fényezőt.

Egy másik kihívást maga az új termék integrációja jelent. A Cupra Terramar mild hibrid és plug-in hibrid hajtásokkal készül majd, utóbbi egy újgenerációs erőforrás lesz az Auditól, ami nagyságrendileg száz kilométeres hatótávolságot biztosít majd tisztán elektromos üzemmódban a benzines mód mellé.

Nem kell már sokat várni
Természetesen ott még nem tartunk, hogy konkrét céldátumot nevezhessünk meg a Terramar győri gyártásával kapcsolatban, de viszonylag pontos időpontot már lehet mondani: a modell szériagyártása tíz héttel az Audi Q3 új generációjának bevezetése után kezdődik meg, valamikor jövő szeptemberben. Ezt követően néhány héttel kerülhetnek majd utcára az első példányok a háromezres első szériából.

2024 őszén egyébként lesz egy érdekes átmeneti időszak Győrben, ami jól mutatja a gyártás rugalmasságát is: néhány hétig egyszerre fognak készülni a jelenlegi Audi Q3-asok, az újgenerációs Q3-asok és a Terramarok ugyanazon a gyártósoron.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Cupra az elmúlt két évben robbant igazán nagyot, tavaly már bőven le is hajrázta a Seatot, miután a legfontosabb európai piacokon jelentősen többet adtak el belőle 2022-ben, mint egy évvel korábban. A Cuprát Spanyolországon kívül nemcsak Győrben, hanem az Egyesült Államokban is gyártani fogják hamarosan, ugyanakkor a kínai piacra egyelőre nem lépne be a spanyol gyártó, annak ellenére, hogy autót gyártanak ott.

Ez is érdekelhet
Peugeot

Jelentős elismerést kapott az új Peugeot E-3008

A Peugeot immár tizenegyedik alkalommal nyerte el a nagy presztízsű Red Dot formatervezési díjat. Ezúttal a vadonatúj Peugeot E-3008 kapta az elismerést kreatív formatervéért és lendületes sziluettjéért.

Nissan

Nissan Qashqai: Megújult a kategóriateremtő Crossover

Erősen átdolgozott külső dizájn a crossover vásárlók meghódítására. Új szintre lépett a beltéri hangulat a megújult anyagoknak és díszítéseknek köszönhetően.