CUPRA

A CUPRA Formentor világpremierje

A CUPRA Formentor világpremierje

A CUPRA Formentor világpremierje

 

  • A Formentor az első olyan modell, amelyet kizárólag a CUPRA számára fejlesztettek, és ez a márka kínálatában az érzelmekben leggazdagabb modell.
  • A CUPRA Formentor CUV karosszériatípusban ötvözi a lenyűgöző formatervezést,  a nagy teljesítményű hajtást, és a jó használati értéket.
  • A Formentorban megtestesülő kifinomultság  és sportosság  új mércét állít a CUPRA számára.
  • A CUPRA Formentor számos erőátviteli lehetőséget kínál, beleértve a legmagasabb kategóriájú 310 lóerős és a 245 lóerős, nagy teljesítményű plug-in hibrid változatot.
  •  A CUPRA kiszállítása a márkakereskedőkhöz  2020 utolsó negyedévében kezdődik.
  • Online video konferencia ma 16:00 órakor a SEAT Media Center honlapon
    A CUPRA Formentor világpremierjével az első, a márka  által teljesen az alapokról kifejlesztett modell jelenik meg.

A nagy teljesítményű crossover ötvözi a márka különleges DNS-ét;  a jövőbe mutató formatervezést  és műszaki fejlesztést, mely olyan ikonikus modellt jelent, amely egyesíti a kifinomultságot, az innovációt, és a lendületes vezetés élményét.

A CUPRA Formentor egyesíti a nagy teljesítményű gépkocsi  előnyeit és a SUV (szabadidő autó)  tulajdonságait, amelyek a CUPRA márka örökségére épülnek, olyan időszakban, amikor a CUV kategória hihetetlen növekedést mutat.

„A CUPRA Formentor nagy lépés azon úton, hogy a CUPRA-t az autó szerelmesei számára  vonzó márkává tegyük. A lenyűgöző formatervezéssel, a  nagy teljesítményű hajtással - beleértve a plug-in hibridet is -  a CUPRA Formentorral egy nagyon különleges autó vált elérhetővé a különleges igényű emberek számára ”- mondta Wayne Griffiths, a CUPRA vezérigazgatója.

Külső formatervezés: a CUPRA lényege

A CUPRA Formentor, az első kizárólag a CUPRA számára tervezett autó, a nevét Mallorca szigetének legszebb és legvadabb fokáról  kapta. Az autó magába foglalja e hely összes olyan tulajdonságát, amelyek megfelelnek a nagy teljesítményű crossover gépkocsi külső formatervezésének.

"A CUPRA Formentor a teljesítmény, a technológia és az esztétika szempontjából is vonzó autó, és arányainak szépségén, vonalainak erősségén és részleteinek finomságán alapszik" - mondta AlejandroMesonero-Romanos formatervezési igazgató.

A tervező csapatot a Formentor fok szél formálta sziklái inspirálták  melynek megfelelően a karosszéria oldalsó élei lendületet és a mozgás érzetet mutatják, hangsúlyozva annak változatos tulajdonságait és érzelmeit.

A kettős színtónusú karosszéria egy erős terepjáróra emlékeztet, de a CUPRA Formentorformatervezése  az esztétika technikáit használja fel a jármű alakjának  könnyedebbé tételére. Ám ellentétben a hagyományos SUV-ok erőteljes kiképzésével a CUPRA Formentor ötvözi a terepjáró  tulajdonságait a ferdehátú gépkocsik  kompakt jellegével és sportosságával, és mindezt egy kupé formájú járműben jeleníti meg.

Ebben az értelemben az autó méretei tökéletesen példázzák  a koncepciók  ilyen keverékét, amely szerencsésen felel meg  a mai vásárlók igényeinek. A CUPRA Formentor 4.450 mm hosszú és 1.839 mm széles. 1.511 mm-es  magassága figyelemre méltó teret és fejmagasságot biztosít az összes utas számára, ami a 2.680 mm-es  tengelytávval kombinálva a hátsó utasok számára is jelentős teret,  450 literes csomagtartó kapacitást, valamint nagymértékű  stabilitást kínál.

A sportosságot a jármű hátsó része felé tolt hangsúlyos vizuális elem jelenít megi,  miközben a motorháztető hossza  is nagy  hangsúlyt kap, kiemelve annak dinamikus arányait. Ez a sima formai átmenetet biztosító megoldás nagymértékben felerősíti a jármű külső minőségét, amelyet még tovább erősít a hátsó két oldalt összekötő "coast-tocoast"  fények beépítése. melyet felnagyít a jármű hátuljának egyedi megjelenése, valamint kiemelik a 19 colos könnyűfém keréktárcsák, amelyek akár réz színű változatban is elérhetőek, és a 18 colos, minőségi Brembo fékeket tartják.

Az egész formatervezést erősíti a széles színskála: a négy normál valamint metál  fényezés (Urban Silver, Midnight Black, Magnet tech, Candy White) mellett a CUPRA Formentor három speciális fényezéssel (Graphene Grey, DarkCamuflage és Desire Red), valamint két matt fényezéssel (PetrolBlue Matt és MagneticTech Matt) is elérhető lesz. Az exkluzív matt fényezési lehetőségek a gépkocsinak további vizuális eleganciát és egyéniséget  kölcsönöznek.

Belső formatervezés: a sportosság jelenkori víziója

A CUPRA Formentor egyedi külső formatervezéséhez tökéletesen illeszkedik a kiváló minőségű belső tér kialakítása, amely a CUPRA-naka  modernitás érzését és a rá régóta jellemző  sportosságot  biztosítja.

A CUPRA Formentor utasait először meglepheti a gépkocsi padlójára vetített üdvözlő fény és a gépkocsi belsejében található sokféle csúcsminőségű anyag, a réz borítású részletek és sötét alumíniumba csiszolt kiemelt elemek, amelyeket  arra fejlesztettek, hogy az utasokat egyfajta védőburokba fogja.

A "benzin kékben" és a fekete színben elérhető valódi bőr kagylóülések a könnyedség érzését adják,  miközben hangsúlyozzák a CUPRA Formentor teljesítményének hitelességét, mivel a vezető alacsonyabban,  ergonomikusabb és sportosabb helyzetben ül az autóban.

A műszerfal látszólag lebeg, és ezt a benyomást csak tovább erősíti  az utastér elején és az ajtókon átfutó LED-es környezeti világítás, amely nemcsak a jármű kifejező képességét maximalizálja, hanem számos biztonsági funkciót is nyújt, olyanokat mint például a holtszög  észlelése  vagy a kiszállás segítése.

Mindezen felül  a műszerfalat egy 12 hüvelykes,  panorámás, online navigációs funkciókkal rendelkező érintőképernyő koronázza meg. Ez a képernyő  a funkcionalitás és az összekapcsolhatóság szempontjából szinte végtelen lehetőségeket jelent az utasok számára, és csökkenti a kezelőgombok számát. Mivel a digitális műszerfal  integrálásának köszönhetően a technológia a jármű belsejében is élenjáró, a vezetéshez szükséges összes  információ közvetlenül a vezető szeme előtt jelenik meg. A gépkocsit vezető személy el lesz ragadtatva az új kormánykeréktől is, ami magában foglalja a motorindító gombot és a CUPRA üzemmód választóját is.

Erőátvitel: Teljesítmény a jövő számára

A CUPRA Formentor két nagy teljesítményű hajtással  kerül forgalomba, amelyek készen állnak arra, hogy egyedülálló vezetési élményt biztosítsanak.

A termékcsalád csúcsán egy 2,0 literes TSI turbófeltöltős benzinmotor lesz, 310 lóerős (228kW) összteljesítménnyel és 400 Nm nyomatékkal, amely a CUPRA márka lényét és legjobb minőségű  kifejeződését kínálja  egy meggyőző motorhanggal, amely növeli a gépkocsi vonzerejét. Ez a motor a  4Drive technológiához kapcsolódik,  amely folyamatosan nyomon követi a jármű  és a vezető jelzéseit annak érdekében, hogy  a megfelelő kerékhez a  szükséges időben biztosítson erőt.

A CUPRA Formentor azonban a nagy teljesítményű plug-in hibrid technológia integrálásával a jövőre nézve is új lendületet ad az elektrifikációra való áttérésnek.  Az 1,4 literes TSI 150 LE (110 kW) benzinmotor, a 115 lóerős (85 kW) villanymotorral és a 13 kW teljesítményű lítium-ion akkumulátorral kombinálva lehetővé teszi a CUPRA Formentor számára, hogy elérje  az ügyfelek által elvárt  teljesítményt, de ez már jobban összhangban van  azzal a világgal, amelyik a környezetre gyakorolt hatásunk minimalizálását célzó világra összepontosít. Valójában ez a hajtás 245 LE (180kW) csúcsteljesítményű  és 400 Nm nyomatékú összteljesítményt ad, és csak elektromos hajtással   kb. 50 km távolság megtételére képes.

Mindkét erőátviteli kombináció kihasználja a DSG kettős tengelykapcsolós váltó előnyeit,  amely elősegíti a sebességváltás gyorsabbá  és simábbá tételét.  A shift-by-wire technológiát úgy tervezték, hogy a fokozat választó mechanikusan nem kapcsolódik a sebességváltóhoz, hanem a sebességváltást elektronikus jelekkel oldja meg. A technológia növeli a hatékonyságot, és új dimenzióval bővíti a vezetés élvezetét és örömét.  És ha a járművezetők még interaktívabb élményt akarnak, a kormányra szerelt váltó fülek még közelebb hozzák a jármű és a vezető közötti kapcsolatot.

A korszerű és  intelligens DCC alváz beállítás és a progresszív kormányzás révén, függetlenül attól, hogy az ügyfelek melyik  erőátvitelt választják, a jármű kiválóan teljesít a  vezetési körülmények vagy a vezetési stílustól függetlenül: a DCC vezérlővel a vezető pontosan kiválaszthatja a kívánt - akár egyéni összetételű - beállítást. Mindezek a tulajdonságok alapvető elemei a lendületnek, az érzelmekkel teli vezetésnek  és a teljesítménynek.

Biztonság és összekapcsolhatóság: eltökéltség a védelem mellett

A CUPRA márkáról köztudott, hogy  a csúcsteljesítményt kínálja, ám ez még azzal párosul, hogy elkötelezi magát a legmagasabb szintű összekapcsolhatóság és  biztonság  mellett.

A CUPRA Formentor integrálja a legfejlettebb információs-szórakoztató, illetve hálózatba kapcsolási  megoldásokat annak érdekében, hogy az ügyfelek   kapcsolatban lehessenek egymással, és képesek legyenek digitális létüket bevinni a járműbe, és ezzel integráltabb összhangot biztosítsanak  mindennapi életük,  és a kormány mögötti létük  között.

A 12 hüvelykes képernyővel rendelkező  információs-szórakoztató rendszerben csökkent a kezelőgombok száma, és integrálja a hang- valamint a gesztusvezérlést. Ez a  rendszer a Full Link rendszert kompatibilissá teszi mind az Apple CarPlay, mindpedig az Android Auto alkalmazássokkal. Az utasok USB kapcsolaton keresztül vagy Bluetooth használatával is csatlakoztathatják telefonjukat a járműhöz, hogy hozzáférjenek  az alkalmazások ökoszisztémájához.

A beépített SIM-kártyának köszönhetően az autóban elérhető lesz a Connect alkalmazás, amely közvetlenül az autóba hozza az online szolgáltatásokat. Mindez lehetővé teszi az ügyfelek számára a letölthető alkalmazásokhoz, az online rádióhoz és a   funkciók  bővülő ökoszisztémájához való hozzáférést a külső adatokkal  és  a járművek távirányításával együtt.

És amikor a felhasználók a járművektől távol tartózkodnak, az okostelefon alkalmazás segítségével hozzáférhetnek a jármű információhoz, beleértve a vezetési adatokat, a parkolási információkat, a jármű állapotát, és sebességhatár figyelmeztetést is beállíthatnak. Mindezek mellett a nagy teljesítményű, plug-in  hibrid verziót vezető személyeknek lehetőségük van távolról irányítani az akkumulátor töltési  folyamatát és a légkondicionálást.

A járművezetőt segítő-  és a biztonsági rendszerekkel a CUPRA Formentor a saját szegmensében az egyik legkényelmesebb és legbiztonságosabb vezetést adja, megszüntetve a vezetésből adódó stresszt, és elérve a félig önvezetés 2-es vezetési szintjét. A legfontosabb rendszerek között szerepel a prediktív adaptív sebességtartó automatika, a vészhelyzeti asszisztens, az utazási asszisztens, az oldalnézeti és a kihajtási segédprogram.

A CUPRA Formentor világpremierjét az idei genfi nemzetközi autószalon elhalasztása miatt ma délután 16:órakor a SEAT Media Centerben elérhető online közvetítéssel tartják meg.

A CUPRA kiszállítása a márkakereskedőkhöz 2020 utolsó negyedévében kezdődik.

Ez is érdekelhet
Peugeot

Az osztályon felüli elektromos SUV

Az új PEUGEOT E-5008 új mércét állít fel: ez az egyetlen olyan tisztán elektromos meghajtású SUV, amelyik 7 utasnak is kivételesen tágas életteret és akár 660 km hatótávolságot kínál.

Hyundai

Az IONIQ 5 N bekerült a 2024-es Világ Év Autója döntőjébe

A tisztán elektromos Hyundai IONIQ 5 N a 2024-es Világ Év Sportautója címre esélyes, három döntős típus egyike.