Nem mindegy, hogy milyen gumiabroncsokon

gurul egy villanyautó

 

Az Autóvárosban szakembereink megkímélik Önt a gumicsere kényelmetlenségeitől és minden esetben teljes körű tájékoztatást nyújtanak Önnek az autójához illő legmegfelelőbb abroncsokról - legyen szó hibrid, elektromos vagy hagyományos hajtású gépjárműről.

Mild hibrid, hibrid, plug-in hibrid, elektromos - ezek mind új technológiák, melyekre a gumigyártóknak is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk, és extra fejlesztéseket kell végrehajtaniuk, például olyan mintázatokat kell tervezniük, melyek kifejezetten elektromos járművekre vannak optimalizálva. De miért is van ez így?

Az akkucellák sokaságával ellátott autók több lényeges paraméterben is különböznek a hagyományos autóktól: nehezebbek, zajtalanok és jóval nagyobb nyomatékot adnak át az aszfaltnak induláskor. Ezen felül a hatótáv kiemelkedően fontos tényezővé vált. A gumiabroncsok kulcsszerepet játszanak mindezen területeken, azokra jelentős hatást gyakorolva.

Az elektromos gépjárművek hatótávolsága és energiafogyasztása számos tényezőtől függ. A gumiabroncsok akár 30 százalékban is befolyásolhatják az autó optimális energia felhasználását.

A gumiabroncsok minősége nemcsak a biztonságos közlekedést befolyásolhatja jelentős mértékben, hanem a jármű hatótávolságát, az akkumulátor élettartamát és a gumiabroncsok tartósságát is. 

Az abroncsok terhelhetőségét a súly- és sebességindexük határozza meg, ez alapján tudjuk, hogy mennyi lehet az egy kerékre eső maximális megengedett tömeg. Egy elektromos autó átlagosan 3-400 kilóval nehezebb egy hasonló adottságokkal bíró hagyományos autónál. Kerekenként tehát közel 100 kilós plusz terhelést kell a gumiknak kompenzálniuk!
 
 

Egy minden szepontból optimális gumikeverékkel és mintázattal nagy mértékben csökkenthető az abroncsok zajértéke, növelhető a hatótáv, illetve redukálható a meginduláskor fellépő hatalmas nyomaték okozta kopás mértéke. Ráadásul ez az egyetlen olyan gyári alkatrész, melynek lecserélésével utólag is nagy mértékben változtathatunk az autó gördülési ellenállásán. Az elektromos autókra kifejelesztett abroncsok éppen ezért 10-15%-kal kevesebbet ,,fogyasztanak”, ami egy-egy autó esetén, akár 3-5% hatótáv növekedést is jelenthet. 


 

MUNKATÁRSAINK

 

Horváth Zsolt anyaggazdász