0
A KIA bemutatta a Niro tisztán elektromos hajtású változatát,az EV-t Kia, Duna Autó zrt - Duna Autó Zrt.
Szechenyi 2020 befektetes a jövőbe
 

A KIA bemutatta a Niro tisztán elektromos hajtású változatát,az EV-t

A Kia Motors Koreában, a Busan Motor Show-n (Busani Autószalonon) mutatta be a Niro új, teljesen elektromos hajtású változatát, az EV-t. 450 km*-es hatótávolságával az újdonság nagy távolságok megtételére is alkalmas egy feltöltéssel, ráadásul teljesen károsanyag-kibocsátás nélkül.

A Kia Motors mást is bemutatott Busanban: a korábban Indiában a 2018-as AutoExpón már kiállított, és a márka jövőbeli SUV-formáit előre vetítő Kia SP Concept-et valamint a Kia Stinger GT Wide Body is itt tartotta helyi premierjét.

A Niro EV különleges és egyedi ajánlatként érkezik az autópiacra: teljesen elektromos hajtású, tágas, kényelmes, praktikus utasterű és a ma elérhető elektromos hajtású autók többségével ellentétben hatótávjával sem kényszeríti kompromisszumokra vásárlóit. A Niro EV számos különleges szolgáltatással és biztonsági felszereléssel is bír.

Emilio Herrera, a Kia Motors Europe ügyvezetője az újdonság bemutatásával kapcsolatban elmondta: “A Kia első, Koreán kívül is piacra küldött tisztán elektromos hajtású modellje a Soul EV szinte azonnal különös sikert aratott európai vásárlóink körében. A Niro EV megjelenésével hibridjeink és plug-in hibridjeink mellett teljessé válik tiszta üzemű hajtásláncaink európai kínálata. A technikás műszaki tartalom és a látványos megjelenés csak 2017-ben több mint 28 000 Niro értékesítéséhez vezetett Európában, s ezzel a modell jelenlegi kínálatunk egyik legsikeresebbje is. A Niro EV tökéletes példája a Kia elkötelezettségének az élvezetes, kényelmes és praktikus emisszió-mentes modellek fejlesztésének irányába.”

A Niro EV koreai értékesítése már 2018 második félévében elindul és hamarosan más piacokon, így Európában is megjelenik.

A 2018-as Niro EV Concept inspirálta megjelenés
A Niro EV a Kia Kaliforniában és a koreai Namyangban működő fejlesztőbázisain született, megjelenése, formáinak kialakítása nem csak a látványt, hanem a lehető leghatékonyabb működést is szolgálja. Kialakításával ugyanakkor tökéletesen példázza azt is, hogy a látványos és modern crossoverre vágyó vásárlóknak nem kell kompromisszumot kötniük praktikum terén sem, ha környezetbarát elektromos autót szeretnének. Az EV-t különleges formai megoldások is megkülönböztetik a többi Niro-változattól.

A karosszéria és az utastér tiszta vonalú és high-tech megjelenését a 2018-as Las Vegasi CES kiállításon bemutatott Niro EV Concept inspirálta. A töltőcsatlakozó a futurisztikussá formált tigrisorr maszk mögött kapott helyet, a LED-es nappali menetfények nyílhegy alakúak, és az első légbeömlő nyílásokat is áttervezték. A díszítő elemek világoskékek.

Az oldalnézet kecses és áramvonalas, a kétszínű, ötküllős, 17 colos keréktárcsák ötküllősek. A hátsó lökhárító is új, és a LED-es hátsó fények kialakítása eltér a többi Niróétól.

Modern, és praktikus utastér különleges elektromosautós technológiákkal
A Niro EV utasterét számos felszerelés és formai részlet is megkülönbözteti a már ismert változatokétól. A műszerfal díszítőelemei a külsőkhöz hasonlóan világoskékek, a középkonzol kialakítása letisztultabb, a sebességváltó karjának helyét pedig irányváltó gomb vette át (az első ilyen felszerelés a Kiánál).

A belső hangulatfények újak, a középkonzolt és az irányváltó kapcsolót is megvilágítják. Hatféle szín állítható be, fehér, szürke, bronz, vörös, zöld és kék. Az ajtóburkolatok fényes fekete elemei is újdonságnak számítanak.**

A műszerpult középső részén változatlan a Niro 7 colos képernyője, de szolgáltatásai számos, kifejezetten az elektromos autózáshoz kifejlesztett dologgal bővültek: elérhetők rajta a legközelebbi töltőpontok, és az akkumulátor állapota (fennmaradó hatótáv) is folyamatosan nyomon követhető. A vezető előtti műszeregység maga is egyetlen 7 colos, színes LCD kijelző. Az új középkonzolon az eddiginél több a pakolóhely, és vezetéknélküli telefonöltőt is kialakítottak rajta. Hogy a töltés folyamata és az akkumulátor szintje kívülről is követhető legyen, a műszerfal tetején LED-ek jelzik a töltést és azt is, ha a telep teljesen feltöltődött.

A Niro padlólemezét eleve úgy tervezték, hogy alkalmas legyen tisztán elektromos hajtásláncok befogadására is. A 2700 mm-es tengelytáv a kényelmes és tágas lábterek záloga, de a beltér részleteinek kialakítása is a helybőséget, és a lehető legnagyobb kényelmet szolgálja. A karosszéria 1805 mm széles és 1 560 mm magas, így a váll- és a fejtér, elöl-hátul egyaránt tágas. A 4375 mm hosszú Niro EV csomagtere 451 literes (VDA)!

450 kilométeres hatótáv
A Niro EV megalkotásakor kifejezetten fontos cél volt a lehető leghosszabb hatótáv elérése - az új elektromos hajtáslánc gyártástechnológiai megoldásai is frissek.

A Niro EV nagy kapacitású, 64 kWh-s lítium-polimer szerkezetű akkumulátorcsomaggal érkezik az európai piacokra, így nem meglepő, hogy hatótávolsága egy feltöltéssel akár a 450 km-t is elérheti. 100 kW-os gyorstöltéssel a telep mindössze 54 perc alatt 80%-os szintig telíthető. A Niro EV ugyanakkor kisebb, 39.2 kWh-s akkupakkal is elérhető, az egy töltéssel megtehető távolság ebben a konfigurációban is meghaladja a 300 km-t.*

Az első kerekeket minden esetben ugyanolyan, 204 LE-s, és már az elindulás pillanatában 395 Nm forgatónyomaték szolgáltatására képes háromfázisú villanymotor forgatja, így az autó mindössze 7,8 s alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/h-ra. Az alacsonyan, a csomagtartó padlója alatt elhelyezett akkucsomag mélyre viszi a Niro EV súlypontját, ami különösen jótékonyan hat a stabilitásra és a kanyartulajdonságokra.

Vezetéstámogató rendszerek
A Niro EV elérhető aktív biztonsági felszerelései között megtalálható a ráfutásos ütközésre figyelmeztető-, és az aktív ütközésmegelőző rendszer is, a dugóban araszolni képes adaptív tempomattal és az aktív sávtartó asszisztenssel együtt. Utóbbival az autó második szintű önvezetésre is képes, azaz követni tudja az előtte haladó járművet és 130 km/h-s sebességhatárig autópályán, országúton önállóan kormányozva (az útfelületi jelek alapján) a sávot is tartja.

A Busan Motor Show
A 2018-as Busan Motor Show jelmondata így hangzott: “Az újításokon túl, a jövő felé”. A Kia összesen 22 autót állított ki 2500 négyzetméteren, köztük a Niro EV-t, az SP Concept-et és a Stinger GT Wide Body-t. Az autókon kívül a látogatók ízelítőt kaphattak a Kia támogatói tevékenységeiből, sőt, a Niro EV önvezető képességeit ki is próbálhatták, a Stingert pedig virtuális bemutatón láthatták.

Szerkesztői jegyzetek
*A közölt műszaki adatok egyelőre nem végleges célértékek, a hatótáv értékeket WLTP ciklus követelménye alapján számították. **Európai specifikáció, a bevezetésig még változhat.
Adatkezelési tájékoztatóCookie szabályzat

© 1989-2020 Duna Autó Zrt. Minden jog fenntartva.
Az adatok tájékoztató jellegűek, az előzetes bejelentés nélküli változtatás jogát fenntartjuk!