Töltési kisokos

Milyen töltési módok állnak rendelkezésre?

1. OTTHONI TÖLTÉS: 2,3 - 3,5 kW, kb. 8 - 12 óra töltési idő

Ez ún. lassú töltés, hiszen normál aljzatból kb. 8-12 óra, míg teljesen feltöltődik az akkumulátor, viszont hosszútávon a szabványos otthoni töltés a leginkább költséghatékony módszer, ha van erre lehetőség.

Töltési kisokos

Mire figyeljünk, ha otthon szeretnénk tölteni elektromos autónkat?

  • Nem ajánlott hagyományos háztartási aljzatból tölteni az autót, mert nem csupán túlterheli a hálózatot, de nem is hatékony és önmagában tűzveszélyes is lehet. Otthoni töltő telepítése esetén érdemes először szakszerűen átvizsgáltatni a villamoshálózatot, mert szükség lehet annak fejlesztésére, hiszen ez a legtöbb esetben otthoni eszközökre lett kiépítve, nem egy ilyen hosszantartó folyamatos terhelésre. (3500 W).
  • Léteznek ma már olyan "okostöltési" megoldások, melyek alkalmazkodnak az épület, illetve a hálózat leterheltségéhez, valamint alkalmasak megújuló energetikai rendszerek távoli menedzselésére, vagy például a töltés állapotának visszajelzésére, ill. annak távoli vezérlésére.

2. NYILVÁNOS TÖLTÉS:

A nyilvános töltésnek két főbb módja van:

2.1. GYORSTÖLTÉS: 3,3 - 22 kW, kb. 1,5 - 7 óra töltési idő

Gyorstöltőnek a 22 kW-os ún. célállomás töltőket nevezzük, mikor megérkezünk célállomásunkhoz, feltesszük az autót a töltőre, hogy mikor újra útnak indulunk, feltöltött akkumulátorral tehessük ezt. Ezek jellemzően nyilvános töltőállomások (de lehetnek akár otthoni vagy munkahelyi töltők is,) melyeket olyan helyre telepítettek, ahol az ember legalább 40 percet eltölt. A töltés sebessége változó, nagyban függ az autóban található fedélzeti töltőtől, ami váltóáramot alakít át egyenárammá.

Töltési kisokos

2.2. VILLÁMTÖLTÉS: 40 kW felett, akár 30 perc töltési idő

Ezek ún. utazást segítő töltők, melyekre azért van szükség, ha olyan távolságot teszünk meg, mely meghaladja a hatótávját. ezek a töltők egyenáramú DC villámtöltők (általában CCS vagy CHAdeMO csatlakozós 44-50kW teljesítményű töltők), melyek akár 30 perc alatt feltöltik az akkumulátort 80%-ig. (R fölött a töltés sebessége automatikusan lelassul, annak érdekében, hogy kímélje az akkumulátort) Autópályák mellett, bevásárlóközpontokban találkozhatunk ezzel a töltővel, mely beépített töltőkábellel rendelkezik.

Milyen csatlakozók léteznek?

1. TYPE-2

A legtöbb elektromos autó tölthető ezzel a csatlakozóval. Európában ez a legelterjedtebb modell, európai szabvány, háromfázisú aljzat. A nyilvános töltőpontokon - mivel kötelező - megtalálható a Type-2-es csatlakozó. (Ezek a nyilvános AC töltőberendezések főleg 22kW-os kapacitású töltőpontokkal rendelkeznek, de elvétve találkozhatunk 11kW-os töltőpontokkal is.)

2. CCS (Combined Charging System)

Ez a Type-2 továbbfejlesztett változata, egyenáramú töltő. Ennél a csatlakozónál nincs szükség az autóban lévő "onboard" chargerre, mely az AC-DC konverziót ellátja, hiszen rendelkezik két további csatlakozóval.

A DC töltés teljesítménye nem az autóban megtalálható átalakítótól függ, hanem a töltőállomástól és az autónk akkumulátorától.

3. CHAdeMo

Ez egy Japánban kifejlesztett egyenáramú gyorstöltési rendszer, ami a nyilvános töltőállomásokon 50kW-os töltéskapacitással működik.

Az alábbi márkák kompatibilisek ezzel a töltőfejjel: Citroen, Honda, Kia, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Tesla Model S és X (átalakítóval) és Toyota.

4. Tesla Supercharger

Ez a Tesla saját nagy kapacitású DC töltője, mely tulajdonképpen a Type 2 csatlakozó DC-re átalakított verziója. Kevesebb, mint 40 perc alatt 10%-ról 80-ra tölti fel az akkumulátort. 50%-ös töltöttséget pedig akár 20 perc alatt is elérhetünk ezzel a töltővel, azonban egyelőre csak a Tesla modelljei tölthetőek.

Töltési kisokos

Mennyibe kerül a töltés?

Az, hogy mennyibe kerül az elektromos autók töltése, nagyban függ az akkumulátor méretétől. Általánosságban elmondható, hogy kb. 2 liter üzemanyag árából 100km-re elegendő energiát tudunk tölteni az akkumulátorba.

Jelenleg hazánkban még számos ingyenes nyilvános töltési pont áll rendelkezésünkre.

A fizetős töltőknél Magyarországon azzal számolhatunk, hogy a lassabb (AC) töltés ára 1990 Ft, míg a gyorsabb (DC) töltés 2990 Ft-ba kerül.

Töltési etikett

A nyilvános töltőpontok igénybevételekor érdemes tisztában lennünk a töltési etikettel a konfliktusok elkerülése érdekében:

  • Töltőhelyet csak akkor foglaljunk el, ha elektromos autónk van és amennyiben azt épp tölteni szeretnénk.
  • Tervezzük meg előre a töltési időtartamot, és ha lejárt, álljunk át máshova, ezzel biztosítva a többieknek is a lehetőséget.
  • Vigyázzunk a töltőállomásokra: a töltőkábeleket mindig tegyük vissza az eredeti helyükre, soha ne hagyjuk a földön, mert így könnyen megsérülhetnek.
  • Mérlegeld az otthoni töltési lehetőséget: a nyilvános pontok alapelve, hogy aki előbb ér oda, az használja! Annak ellenére, hogy egyre több a nyilvános töltő hazánkban is, előfordulhat, hogy mikor használni szeretnénk, éppen foglalt. Emiatt érdemes megfontolni az otthoni töltő telepítését.
  • Ha mások is várakoznak a töltőre, akkor csak annyit töltsd az autód, amennyi a következő út megtételéhez szükséges.

Töltő applikációk

A töltőállomások könnyebb megtalálása érdekében érdemes valamelyik applikációt letölteni. Az app-ok segítségével láthatjuk a töltők állapotát, valamint, hogy fizetős-e az adott töltő, valaki épp használja-e vagy akár azt, hogy esetleg meghibásodott-e. A fizetés és a számlázás is megvalósítható az alkalmazásokon keresztül.

Magyarországon ezek a legelterjedtebbek:

Plugshare

Chargemap

eCharge+

Hasznosnak találta a töltési kisokost?

További kérdés esetén keresse értékesítő kollégáinkat!

Munkatársaink

Bende Gábor - Tesla értékesítési tanácsadó

Bende Gábor

Tesla értékesítési tanácsadó
Telefon: +36 1 801 4131
Kovács Gábor - Tesla értékesítési tanácsadó

Kovács Gábor

Tesla értékesítési tanácsadó
Telefon: +36 1 801 4131
Groska Mihály - üzletágvezető

Groska Mihály

üzletágvezető
Duna autó - családbarát hely, Széchenyi 2020
Adatkezelési tájékoztató Cookie szabályzat

© 1989-2021 Duna Autó Zrt. Minden jog fenntartva.
Az adatok tájékoztató jellegűek, az előzetes bejelentés nélküli változtatás jogát fenntartjuk!